Saltar al contingut
ACTUALITAT / ARTICLE
22 de febrer de 2022

Pronunciament del TJUE sobre el Model 720

Per
Casanovas Assessors

El gener passat la justícia europea va tombar l’anomenat Model 720. El Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) considera que el règim sancionador és excessivament dur, ja que cal pagar una multa del 150% del valor descobert i es considera que les sancions esmentades van en contra de la lliure circulació de capitals de la Unió Europea.

Va ser l’any 2012 quan es va aprovar el Model 720 amb l’objectiu de destapar les propietats o diners que els contribuents tinguessin fora d’Espanya, obligant-los a declarar els béns que aquests tenien a l’estranger per valor de més de 50.000 euros. Aquesta norma obliga els tributadors a haver de notificar les propietats, comptes bancaris o actius financers amb seu a països estrangers. En cas de no declarar o fer-ho fora de termini, els contribuents s’enfrontaran a grans sancions econòmiques que, en molts casos, arriben a superar el valor del seu patrimoni original.

Aquest és, justament, el motiu que ha dut el TJUE a declarar aquesta normativa contrària al dret de la Unió Europa. El tribunal europeu també comunica que s’ha de respectar el dret dels tributadors a acollir-se a la prescripció, encara que entén que s’ha de lluitar contra el frau fiscal i l’evasió de capitals.

D’aquesta manera, la porta de les reclamacions d’aquells que ja han pagat queda oberta. Aquesta sentència, però, no aclareix si els contribuents perjudicats per la norma poden reclamar la devolució de les multes. Ara bé, el govern espanyol haurà de rectificar la reglamentació tenint en compte el que ha exposat el tribunal o, en cas contrari, s’exposarà a multes per part de Brussel·les.

Desitja contactar-nos?
envelopephonemagnifiercross