Saltar al contingut
ACTUALITAT / ARTICLE
27 de maig de 2022

Hisenda aclareix com provar els guanys en un grup d'inversors en criptomonedes

Per
Casanovas Assessors

En una resolució recent de la Direcció General de Tributs (DGT), de 25 de març, un grup de persones que volen constituir una penya per invertir en criptomonedes pregunten com justificar individualment els beneficis i pèrdues de cada soci.

El fet que els operadors de monedes digitals no admetin comptes amb diversos titulars impedeix documentar correctament els ingressos de cada participant. Els certificats que emet l'operador detallen els moviments i els beneficis, però referits al propietari del compte. Per aquest motiu, el consultant planteja si valdria amb la còpia del contracte i una escriptura pública que reculli els percentatges de cada integrant de la penya.

La DGT confirma que, en principi, els mètodes suggerits poden servir per documentar els beneficis realment atribuïbles a cada soci. El motiu és que aquesta formalitat es regeix per les previsions de l’article 105.1 de la Llei General Tributària que, en matèria de càrrega de la prova, remet als mitjans probatoris de la Llei d’Enjudiciament Civil, concretament al seu article 299. Aquest precepte estableix que, a més dels específicament previstos, com ara interrogatori de les parts, documents públics i privats o prova testifical, entre d'altres, admet qualsevol altre mitjà no expressament previst, però del qual es pugui obtenir certesa sobre fets rellevants.

Ara bé, adverteix l'organisme, que l’acceptació com a prova de participació, dependrà de la valoració que faci “l'Administració Tributària Gestora competent”.

Desitja contactar-nos?
envelopephonemagnifiercross